Календар с фотоси на оригинални облекла от Сливенския край от началото на 20 век подготвя фотографът Костас Анастасиу

123
05.10.2020 / 13:15

Календар със сливенски носии подготвя за 2021 година фотографът Костас Анастасиу. Идеята му е приета с интерес от община Сливен, а за осъществяването й пълно съдействие оказват специалистите от Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ в Сливен. От основаването си през 1905 г. до днес музеят привлича любопитството и интереса на малки и големи с богатата си експозиция от артефакти, някои от които със световно значение.

 

Уникалното издание ще припомни във фотоси местно облекло – от града и близки села - от началото на 20 век, ще бъде обвързано с бита и обредността на хората от онова време. Автентични костюми, ризи, шевици, престилки, пафти и други аксесоари от фонда на историческия музей в града ще бъдат представени с придружаващ текст, сподели Костас Анастасиу.

 

Снимките за градските облекла той е направил на фона на емблематични за града ни сгради. Селските носии ще бъдат заснемани тепърва след професионално проучване.

 

Изборът на манекените бил доста труден, защото трябвало да са не само с хубави лица, но и доста стройни, за да „влязат“ в едновремешните носии, разказа фотографът.

 

Две ученички от Спортно училище "Д. Рохов" - Сливен участват в снимките - изящните Мария Караманова от 12 клас и десетокласничката Маринела Иванова. Техен кавалер за снимките е Валери Гавазов.

Според директора на историческия музей Николай Сираков, изданието – първо по рода си за Сливенския край, ще покаже не само част от експонатите, но и ще бъде вълнуващ и незабравим подарък за близки и обичани хора:

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев