Почетоха с турнир паметта на първата световна шампионка по акробатика Стефка Спасова

123
15.09.2021 / 10:44

Акробати от пет клуба участваха в Сливен на първия турнир-мемориал в памет на Стефка Спасова - първата световна шампионка по акробатика във вида женска двойка, заедно с Калинка Лечева. Техен треньор бе специалистът Стефан Данчев, чието име днес носи сливенският клуб по акробатика, домакин на проявата.

 

Състезатели от градовете Бургас – с три клуба, Айтос – с един и Сливен – с един клуб представиха композициите си в различните видове и възрастови групи.

 

„Като за първа година турнирът не бе със състезателен характер. Всички участници, треньори и хореографи получиха медали с образа на Стефка Спасова”,обяви за Дарик радио организаторът на проявата и треньор Виолета Бинева.

 

„Ще се постараем турнирът в памет на моята треньорка по акробатика Стефка Спасова да се случва всяка година. Имаме идея дори да се превърне в международен ”, сподели още Бинева.

 

Тя поясни, че през годините Спасова е била за нея като втори родител, добър приятел и колега. Благодарна й е за изградените качества, които са помогнали в израстването като личност и професионалист.

 

„Ще я запомня като забавен и усмихнат човек”, добави още Виолета.

 

Стефка Спасова, заедно с Калинка Лечева, са първите световни шампиони на България по акробатика в женските двойки.

 

За съжаление в началото на 2021 година след боледуване Стефка Спасова си отиде от този свят.

Името й остава изписано със златни букви на стената на славата на московския стадион "Лужники", където се проведе първият Световен шампионат по спортна акробатика през 1974 година. Там тя печели златото заедно с Калинка Лечева.

 

Носителка е и на сребърен и бронзов медал от Световното първенство по спортна акробатика в Саарбрюкен през 1976 г.

 

Сега, от клуба по акробатика „Стефан Данчев” в Сливен, където тя работи и създаде шампиони, отдават почит към шампиона и треньор чрез турнир, носещ нейното име.

 

Виолета Бинева организира и акробатично шоу, предшестващо турнира. То се проведе на крепостта Туида, където освен възможности и ефектни композиции, най-добрите състезателите на СК „Стефан Данчев” през годината бяха отличени и наградени.

 

„Идеята за следващите години е шоуто да се покаже из страната в турне, като се включат всички клубове по акробатика. Така интересът ще бъде по-голям”, коментира Бинева.

 

За новата състезателна година амбициите са насочени към контролно състезание.То ще бъде през месец ноември, на което ще се определят участниците на България в Световния шампионат през месец март следващата година в Баку.

 

„Това е основната цел за момента. Подготвям пет вида в различни възрасти, а кои ще са избраниците, предстои да разберем”, сподели Бинева.

Източник: Мими Данева - Дарик Радио АД

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев