Шестокласници от Спортното училище посетиха РБ "Сава Доброплодни"

111
15.12.2021 / 13:47

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” на 14 декември се проведе изнесен урок по литература на тема „Ролята на изкуството в живота на човека”. Ученици от 6.а и 6.б клас имаха възможност да разсъждават и пишат по темата в контекста на изучавано от тях произведение – разказът „Косачи” от Елин Пелин. Четоха откъси от разказа, като откриваха пейзажите в художествения текст – ново за тях понятие, което също е включено в обучението им по литература тази година.

 

Децата видяха как изглежда първото издание на разказа от 1903 г. в списание „Демократически преглед”, гледаха презентация за живота и творчеството на Елин Пелин, като се впечатлиха, че един от българските класици е пребивавал и в Сливен.

 

 

 

Специалисти от Регионалната библиотека направиха презентация за видовете изкуства и заедно с децата припомниха наученото в училище по темата.

 

Учениците разгледаха залите на библиотеката, научиха се как сами да намират книги в заемните зали. Интересна дискусия се проведе в отдел „Изкуство”, където децата откриха специализирана литература за компютърни езици, както и грамофонни плочи – също непознато за мнозина от днешните деца понятие. Разбраха какво значи „платинена” плоча, как работи грамофонът и др.

 

Естествен интерес предизвикаха у младите спортисти и книгите за или от спортни звезди и треньори. Мнозина от децата са вече читатели в Детския отдел на библиотеката, а днес и останалите шестокласници пожелаха читателски карти за новата година.

 

Като реализация на интердисциплинарното обучение, преподавателите Нели Димитрова /по български език и литература/ и Маргарита Георгиева /по музика/, заедно с педагогическия съветник Павлина Ангелова и библиотечните специалисти, направиха посещението на децата в културния институт интересно и полезно.

 

Децата слушаха коледна музика, споделиха лични очаквания за предстоящия празник Рождество Христово, разгледаха изложба от коледни картички и научиха, че първата е написана в 1843 година в Англия. А от кого и защо – всеки от нас може да разбере, като посети Регионалната библиотека.

 

Изнесените уроци днес се проведоха по Национална програма „Библиотеките като образователна среда”, чиито цели са осигуряване на условия за равен достъп до предучилищно и училищно образование и повишаване качеството на образователния процес. Насърчаване на четенето за постигане на интелектуално, емоционално, социално, културно и личностно развитие на ученика.

 

Спортното училище в Сливен участва активно в програмата.

Още снимки от новината

222
333
444
555
666
777

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев