Пътен полицай Николай Стойчев: Безопасността на пътя е отговорност на всеки от нас

111
15.12.2022 / 16:01

Под формата на дискусия на тема „Безопасността на пътя – първо наша отговорност” премина днес часът на класа за 11-токласниците от Спортно училище „Димитър Рохов” – Сливен.

Специален гост на учениците беше младши автоконтрольор от КАТ - Сливен Николай Стойчев, пътен полицай на годината за 2015-та.

„Безопасността на движението по пътищата е първо нашата отговорност за личната ни безопасност, нашето съзнание и спазването на закона”, заяви Стойчев.

В рамките на срещата той коментира основни права и задължения на водачите и пешеходците, поведението на пътя, оказването на първа помощ. Бе направена и демонстрация за вземане на проба с дрегер на водач при рутинна проверка.

Младежите, немалка част от които са вече шофьори или им предстои скоро да получат свидетелства за правоуправление, зададоха въпроси за позволената скорост в различни пътни участъци на различни МПС, за глоби и други санкции при най-честите нарушения, свързани с превишена скорост, за дрифтовете, популярни сред младите и др.

 

Бе дискутирана ефективността на синята зона, натоварените пътни участъци в Сливен, мерките за сигурност, необходимостта от каски при каране на тротинетки, коланите в автомобилите, та до униформата на пътните полицаи, инфраструктурата и законодателството, свързано с безопасността на движението по пътищата.

 

Младши автоконтрольор Николай Стойчев сподели моменти от натовареното и отговорно си ежедневие на пътен полицаи и високата отговорност на колегите си от пътната полиция. Припомни, че е необходимо да се сигнализира на телефон 112, ако се попадне в рискова ситуация.

Той даде и други ценни професионални съвети на младите водачи и им пожела да не се срещат често по пътищата.

Както вече сме информирали, само за седмица през ноември на територията на ОДМВР-Сливен са констатирани 851 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 166 актове за административни нарушения и 685 фишове, от които 166 електронни за превишаване на скоростта. Установени са 4 водачи, употребили алкохол, от които 2 над 1,2 промила, за което са образуван бързи производства. Един водач е отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол. Санкционирани са 4-ма неправоспособни водачи.

На място при проверка на пътя са връчени 88 наказателни постановления и ел. фишове.

За една седмица са проведени 7 операции по метода широкообхватен контрол на територията на област Сливен. От началото на годината за превишаване на скоростта в ОДМВР-Сливен са санкционирани над 23 823 водачи.

Проверките продължават.

Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на ЗДвП на електронната поща на ОДМВР-Сливен – sliven@mvr.bg.

Източник:Радио Сливен

Още снимки от новината

222

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев