Младши автоконтрольор Николай Стойчев пред ученици от Спортното училище: Пазете живота си и живота на другите, шофирайте разумно!

111
15.11.2023 / 16:44

От днес всички автомобили на пътя трябва да бъдат оборудвани с гуми за зимни условия

Младши автоконтрольор Николай Стойчев и колегата му Стефан Черкишлийски, служители от сектор "Пътна полиция", група "Пътен контрол на движението" се срещнаха днес с ученици от 11. и 12. клас от Спортно училище „Димитър Рохов“ – Сливен. Събитието се състоя по покана на самите ученици, голяма част от които са вече шофьори.

Мл. автоконтрольор Стойчев сподели пред младите водачи, че сред най-трудните моменти в работата на служителите са посещенията на мястото на ПТП, където често картината не е лесна за гледане и обследване. Затова той даде своите експертни препоръки на начинаещите водачи да спазват правилата за движение по пътищата.

 

Сред най-често срещаните нарушения в последните години е ползването на тротинетки, без задължителните изисквания – да не се карат от деца под 14 години, а тези, които имат право, да ги карат на определените за това велоалеи, плътно вдясно, да носят обезопасителни каски, да не возят второ лице, в тъмните часове да са със светлоотразителни облекла или ленти по тях. Миналата година само в Сливен е имало 10 мозъчни операции на водачи на тротинетки, съобщи още Стойчев.

Бяха демонстрирани дрегери за отчитане на алкохол в кръвта, бе обяснено и как се взема проба за употреба на наркотици – друго често срещано нарушение при водачи от всички възрасти. Стана дума и за някои от често налаганите санкции на нередовни водачи.

По думите на мл. автоконтрольор Стойчев, има много голяма гражданска активност в сайта на полицията за подаване на сигнали за нередовни водачи и нарушители на ЗДвП. Учениците се интересуваха от това дали видеорегистраторите са основания за вина, могат ли да карат автомобили със затъмнени стъкла, може ли служител да ги спира ако не е с кола, необозначена като служебна и др.

Не е добре млад водач да тръгне с актове. Пазете живота си и този на другите. Шофирайте разумно!“, обобщи Стойчев, след като даде обстойни професионални отговори на поставените въпроси.

Бяха засегнати и темите за застраховките, техническите прегледи, наказателните и контролните точки, как се възприемат по силата на закона велосипеди с монтиран двигател, кросовите мотори, дрифтовете, бе напомнено, че всички пътници в автомобила трябва да са с колани, дадени бяха и други препоръки на младите щофьори. Николай Стойчев заяви още, че в някои от последните месеци има издадени повече актове за шофьори, хванати да управляват след употреба на наркотици, отколкото без колани.

Друг важен съвет бе, че начинаещите зад волана трябва да избягват пиковите часове. Бяха повторени и изискванията за преминаване на кръгово кръстовище.

И тук има безразсъдни зад волана, стана ясно още на срещата - най - високата скорост, с която има заловен водач край Сливен, е 200 км, а в града - до 130 км/ч, съобщи Стойчев.

На събитието присъства директорът на СУ „Д. Рохов“ Лъчезар Дойчев, който, като опитен шофьор, също препоръча на своите възпитаници да спазват правилата за движение и да шофират разумно.

От днес всички автомобили на пътя трябва да бъдат оборудвани с гуми за зимни условия или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

За целта Пътна полиция провежда акция "Зима", която да следи с какви гуми се движат колите из страната. Тя вече започна, като е разделена на три части, всяка от които от по 10 дни.

В първата част фокусът е върху изправността на автомобилите, във втората - ще се следи дали пешеходците спазват правилата при пресичане. А през третия етап ще се следи за безопасното шофиране.

Зимните гуми са задължителни от 15 ноември до 1 март 2024 г.

От днес полицията ще глобява всички шофьори, чиито гуми не отговарят на необходимите условия от поне 4 мм грайфери, като глобите са от 50 до 200 лв.

Полицаите ще следят също така за светлините на фаровете - дали фаровете имат поставени правилните крушки, като при неизрядност по този въпрос полицията може да спре от движение дадения автомобил.

В такъв случай се налага и глоба в размер на 200 лв.

Още снимки от новината

222
333
344
555

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев