В Спортно училище "Д. Рохов" се проведе час по пътна безопасност с ученици от 5-ти клас

111
02.10.2024 / 13:54

Началникът на сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР Илиян Николов и младши автоконтрольор Росен Йорданов гостуваха на ученици от 5 А клас в Спортно училище „Димитър Рохов“ – Сливен.

Служителите проведоха беседа по пътна безопасност в учебното заведение, което се намира на оживен за движение на МПС булевард в града.

По разбираем за петокласниците начин децата бяха запознати с основните правила за придвижване в градска среда, както като пешеходци, така и ако ползват велосипеди къде е разрешено да се движат с тях. Научиха, че до 14 години нямат право да се движат с електрически тротинетки и още как безопасно да пътуват със своите родители. Младите спортисти имаха възможност и да се запознаят с работата на пътните полицаи - как се проверява с дрегер, за какво проверяват служителите на КАТ. Разговорът стигна чак до вредата от употреба на енергийни и други напитки или вещества, увреждащи здравето.

Началник Николов обясни на децата защо е нужно да носят светлоотразителни елементи като част от облеклото си – жилетки, ключодържатели на раницата и други предпазните средства за лична безопасност. Дискутираха как и къде е правилно да се пресича, къде и с каква цел се поставят „легнали“ полицаи и се очертават пешеходни пътеки, кога трябва да слязат от колелото и т.н. Малките ученици получиха още разяснения по Наредбата за пътните знаци и маркировката.

Петокласниците от Спортното училище показаха завидни за възрастта си познания – че трябва да са с каски, ако са под 18 години и се движат с велосипеди, че е добре да са обезопасени с наколенки и други предпазващи средства, че трябва да се огледат преди да пресекат улицата на пешеходна пътека, да вдигнат ръка преди да пресекат, че трябва да слагат колани, когато пътуват с родителите си в автомобил и др. Правото на пешеходеца да пресича на пътека или на което и да е място не е абсолютно и в кои случаи е правомерно, обясниха им служителите на КАТ.

Негативната статистика от миналата година сочи, че няколко деца в Сливен са претърпели мозъчни операции заради падане от тротинетка, а двама възрастни са загинали заради удар при падането, съобщи началник Илиян Николов.

Целта на срещата бе да се обогатят и затвърдят знанията на учениците и да се формира отговорно поведение и отношение у подрастващите като участници в движението по пътищата.

На срещата присъства и директорът на училището Лъчезар Дойчев, който сподели, че се обмисля ограничение на ползването на електрически тротинетки до училище в името на безопасността на учениците.

Още снимки от новината

222
333

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев