Общината покани носители на наградата „Аргира Жечкова" в навечерието на 5-ти октомври

111
04.10.2024 / 14:02

В навечерието на Международния ден на учителите – 5 октомври, Община Сливен организира днес среща на носителите на наградата „Аргира Жечкова" през годините. Родената в Сливен Аргира Жечкова е една от най-видните представителки на девическото образование в града – общественичка и родолюбива българка.

Освен предстоящия празник срещата бе провокирана и от желанието от страна на общинското ръководство да изрази признателност и почит от името на институциите в града и обществеността, към труда на хората, откроили се в една от най-благородните, но и изпълнени с предизвикателства професии – учителската.

Събитието събра във фоайето на зала „Сливен" носители на престижната награда през годините, членове на Комисията за избор на носител на приза, учители.

Приветствие по повод предстоящия празник отправи от свое и от името на сливенския градоначалник Стефан Радев, заместник-кметът Пепа Чиликова. В словото си тя подчерта нелекото ежедневие и предизвикателствата, с които учителите често се сблъскват в работата си.

„Именно за това днес ви моля да приемете това празнично събитие като израз на признание към всички вас. За първи път организираме среща с всички носители на наградата „Аргира Жечкова". Искам да ви благодаря, че през годините за всички вас педагогиката е била не само професия, а и призвание – да водите нашите деца по пътя на познанието и науката. Честит празник, скъпи учители!", завърши Чиликова.

Община Сливен учредява наградата през 1996 г. Неин първи носител е видният общественик, познат с активната си преподавателска и обществено-полезна дейност Соня Келевеждиева, която бе сред гостите на днешното събитие. Тя си припомни с вълнение и носталгия момента, когато преди 28 години печели отличието. Келеведжиева поздрави всички учители - носители на наградата, за това че със сърцата си са се посветили на тази професия и на учениците.

„В този прекрасен ден, в който Общината засвидетелства уважение към всички нас и ни събра, защото ние сме едно семейство. Споделяме опит, идеи, огъня в сърцата си. Ние знаем какво означава да си учител", заяви още първият носител на приза.

Сред наградените през годините, присъствали днес, бяха още Валентина Димитрова, Веселина Тонева, Лидия Димитрова, Йорданка Калайджиева, Росица Делчева, Наташа Иванова, Красимира Бакалова, Венета Димитрова, Светла Илчева, Надежда Койчева, Дарина Узова, Веселина Симеонова, Таня Еленска, Иванка Станчева.

Срещата продължи с поздравления и авторски стихотворения на удостоени с наградата, посветени на Аргира Жечкова и учителската професия.

Поздрав към всички със свои изпълнения отправиха балерините от Танцово студио „Барби" и ученици от ППМГ „Добри Чинтулов".

Събитието завърши с обещание за последващи срещи на носителите, които да се превърнат в ежегодна традиция.

От началото на своето учредяване наградата се присъжда на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение. Наградата „Аргира Жечкова" е индивидуална и се връчва ежегодно в навечерието на 24 май.

Името на носителя се вписва в Почетна книга на носителите наградите на Община Сливен.

Още снимки от новината

222

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев