Ученици от Спортно училище "Д. Рохов" се включиха в общоградска младежка инициатива

Участие 1
09.11.2018 / 09:16

В Международния ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията - 9 ноември - ученици от Спортно училище „Димитър Рохов“ взеха участие в общоградско шествие, организирано от Младежки дом – Сливен. Събитието се проведе по ларгото на града и стигна до сградата на Общината, където деца от местните училища заявиха по оригинален начин своето НЕ на расизма.

Под ръководството на Гергана Донева, учител в Спортното училище, и педагогическия съветник Павлина Ангелова, спортистите бяха подготвили картички и плакат с мото против расизма.

Самата изява доби масов характер, вкличваше актуална и забавна част, в която участниците се позабавляваха, като танцуваха на музика.

Така за пореден път учениците от Спортно училище „Димитър Рохов“ показаха не само уменията си да учат и спортуват, но и да се ангажират, съобразено с възрастта им, с общозначими каузи.

9 ноември е определен за Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията по идея на европейската мрежа "Обединени за действия между културите". Той се отбелязва предимно в Европа от 1988 г.

Вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 г., в Германия и Австрия избухва организирана агресия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост. В историята тази вечер остава като Кристалната нощ, поради масово изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи. Стихийните набези срещу имуществото на еврейските жители на Германия и Австрия е извършено по заповед на Хитлер и организирано от Хайнрих Химлер - началник на елитната военна организация Schutzstaffel/SS/, и Паул Йозеф Гьобелс - министър на пропагандата в Третия Райх/нацистка Германия/.

По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 000 евреи са отведени в концлагери. Власт имащите мотивират действията си с убийството на съветник на немски посланик, което се предполага, че е извършено от евреин, и което е станало причина немският народ да търси възмездие.

Още снимки от новината

Участие 2

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев