Ученици от Спортно училище " Д. Рохов", участници по проект Еразъм +: Обединява ни езикът на спорта

121
23.11.2018 / 13:28

Младежи и девойки от 9. до 12. клас /на възраст 16 - 19 години/ посетиха Полша и Чехия, предстои обучение в Германия /за първи път/. В трите мобилности се осъществяват практики и работата в реална работна среда. Те дават възможност сливенските ученици да усъвършенстват компетенциите си и да превърнат спорта в своя професия, която могат да упражняват във всички страни на ЕС.

Участниците в трите потока мобилности са обучавани от учители по спорт и треньори с най-висока степен на квалификация в приемащи партньорски организации: Средно училище с интегрирани паралелки по спорт №5 в гр. Бялисток - Полша, Спортен клуб по джудо "Баник" в гр. Острава - Чешка Република, Спортна гимназия в гр. Йена – Германия.

По време на престоя си, ученици и учители опознават също културата и историята на приемащата страна, провеждат интересни срещи и извън терените.

В Полша почетният консул на Република България в гр. Бялисток г-н Витолд Карчевски се срещна с представителите на Спортно училище "Д. Рохов" – Сливен. С г-н В. Карчевски бяха обсъдени възможностите за разширяване на контактите между спортните училища и клубове в Сливен и Бялисток, за съвместна работа по проекти по образователните програми на Европейския съюз, включително и "Еразъм +", както и осъществяване на трансфери на футболисти до 16-годишна възраст. Всички сливенски ученици от спортното училище получиха подарък - книги и сувенири за спомен.

Какво споделиха някои от участниците в проекта?

Валя Желязкова, треньор по лека атлетика, оцени като поучително и полезно своето и участието на възпитаниците си в проекта. „Много съм доволна от работата на моите възпитаници. Тренират индивидуален спорт, но сега се наложи да работят като колектив и се справиха чудесно“, заяви тя. Бяха ангажирани по групи с ученици от 1 – ви до 6 – ти клас, а в самия процес на работа се налагаше да променят програмата. Те се справиха с лекота с тези промени „в движение“, както и със ситуации, когато се налагаше да работят едновременно с два класа, това разказа Валя Желязкова.

Особено добре и бързо се адаптирали Орлин Орлинов, Димитър Ташев, Ивелин Кадийски. Децата останали очаровани от тях, не искали часовете да свършват, разказа още треньорката от българска страна. „Който е решил да стане треньор, качествата и възможностите му проличаха по време на проекта. За мен лично това време беше също много интересно и забавно. Като състезател и после като треньор движението ми години наред бе ограничено между хотела и стадиона. Едва сега видях част от историята на градовете, които посетихме – Краков, Бялисток и други селища“, призна тя.

Орлин Орлинов тренира лека атлетика от 6 години. За него учебната практика в Полша е първо участие в проекта. Освен историческите и културните забележителности, благодарение на срещите си местните деца и ментори Орлин успял да усети спортният дух на страната – домакин. Той разказа, че тренирал деца от 1-ви до 6-ти клас, като използвал познати у нас методи на тренировка, но и усвоил нови моменти за работа с деца. „Между децата няма разлика – навсякъде са едни и същи. Щастливи бяха да спортуват, харесваше им, личеше си, че им е интересно“, сподели Орлин. Той залагал на състезателни и занимателни игри, предвид възрастта на възпитаниците си. „На нас ни помагаха тамошните учители – ментори, обясняваха как по-лесно да работим с децата. Запомних, че трябва да си по - търпелив, по-спокоен, за да им е интересно на малките“, категоричен е Орлин.

Мартин Иванов за първи път участва в проекта, но с готовност сподели, че отново би се включил, защото на практика видял ползите от съвместната си работа с менторите и с децата, които тренира.

 

Меси и Левандовски са любимите му нападатели, сподели още Мартин. „С участието си в проекта натрупах първоначален опит като треньор на терена, видях как се работи с деца. Лично аз смятам, че с всяко дете трябва да имаш различен подход, а игровите елементи трябва да доминират, особено в ранна възраст. След това нещата стават сериозни“, призна Мартин. За него не е имало трудности в общуването – освен предварителната езикова подготовка, „…обединяваще ни езикът на футбола“, сподели той. В работата си като помощник – треньор в рамките на проекта се постарал да покаже как трябва да се играе феър плей на всяка позиция.

Лъчезар Дойчев, дългогодишен треньор по футбол, е също доволен от участието на своите възпитаници в проекта по Еразъм +. Практиките в международен екип и в условията на конкуренция и състезание, на професионална подготовка на европейско равнище, повишават знанията и уменията на ученици и учители, мотивират желание за придобиване на обучителни компетенции, признати в ЕС, убеден е Дойчев.

 

„За пореднагодина осъществихме едно предизвикателство и занас, и за децата – в спортно технически и управленски аспект. Те бяха в Полша на стаж по професията. За мен ефектът върху тях от тази програма е изключителен – промяната беше с дни, да не кажа с часове. Строго индивидуално всеки приема тази практика, но всички имат възможност да контактуват с наши колеги, да се обучават в професията помощник – треньор. Всяка тренировка беше специфична, колегите си имат техен активен период – бяха във фаза на подготовка, в която не могат да нарушат тренировъчния процес и ние се съобразихме с това, естествено. Нашите ученици работиха с деца от 8 до 13 години.–Английският език беше основно средство за комуникация, имаха и базисни познания по полски език, които да им помагат в спортните тренировки. Според мен като цяло се справиха, въпреки понякога да имаха различни виждания за тренировъчния процес. Но всичко е трупане на опит и знания. И за мен имаше нови моменти.“, коментира още Лъчезар Дойчев.

 

Като основна разлика в работата у нас и в Полша той посочи дисциплината. „Тайно се надявам, че нашите ученици са осъзнали отговорността на професията и ще поемат по трънливия път. Професията отстрани изглежда примамлива, но изисква много подготовка – спортно –техническа, психологическа, педагогически познания. Ще продължа да бъда оптимист, когато човек си прави генералната равносметка от едно пътуване , при нас обучение и практика, гледа добрите неща. Изключително полезни са тези пътувания – за нас, за децата, които най вече трупат европейски опит, а това при други обстоятелства не би могло да се случи“, убеден е Лъчезар Дойчев.

"Моята бъдеща професия е спортът“ е пореден успешен проект на Спортно училище „Д. Рохов“ по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз в сферата на професионалното образование, по който училището започва дейност. Той обединява спортисти, треньори, спортни педагози и учители за предоставяне на качествено професионално образование и реализация на пазара на труда в сферата на спорта по професията "помощник-треньор". Ученици и учители по лека атлетика, борба, джудо, футбол и спортна акробатика, обменят добри практики в областта на спорта.

 

Г-жа Наташа Иванова, директор на Спортно училище „Димитър Рохов“, оценява проектите по Еразъм + като огромно предимство за учениците, които участват в дейностите. Учениците не само пътуват и обогатяват своя кръгозор. Най-важното предимство е, че получават Европас сертификати и свидетелства за професионална квалификация по съответната професия, което им дава право да работят в спортни клубове в страните от ЕС като помощник - треньори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев