Ученици от СУ "Д. Рохов" посетиха изложбата, посветена на 200-годишнината от рождението на Раковски

1111
15.04.2021 / 10:50

Петокласници от Спортно училище "Д. Рохов" в Сливен посетиха галерия "Май", където разгледаха документална изложба „Аз съм бил винаги българин...”, посветена на 200 г. от рождението на Георги Стойков Раковски - една от най-значимите и мащабни фигури на българското възраждане.

Тя е реализирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и община Сливен в партньорство с Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий” - София, Регионална библиотека „Петко Рачов Славейков” - Велико Търново и Исторически музей – Котел. Събитието е част от Националната програма за честванията на бележитата годишнина.

Поради ограниченията наложени от противоепидемичните мерки, изложбата бе открита пред галерия „Май”. Пред гостите на събитието актьорът Христо Симеонов изпълни одата „Раковски” от Иван Вазов. Прозвуча и веруюто на Раковски, на което той остава верен до сетния си дъх: „Отечество и народност са две най-хубави, най-сладки и най-утешителни речи за чувствителния человек и той жертвува за тях всичко, що има най-драгоценно на света,…додето ми държат крака и ръце, и додето усещам и най-малкая умна сила в себе си, не ще престана да работя в ползу отечество и народу си, кого съм от младости толко силно възлюбил и от кого нямам друго по-драгоценно и по-свято нещо на този свят!...”.

Преди официалното откриване на изложбата д-р Росица Петрова-Василева - директор на РБ „Сава Доброплодни”,представи накратко основните акценти в изложбата, както и включените оригинални документи от личния архив на Г.С.Раковски съхранявани при специален режим в Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”, между които писмо позив на Гарибалди на френски език; писмо на д-р Иван Селимински до Раковски, ръкописни бележки към поемата „Горски пътник” и др. С много снимки и документални материали в изложбата са представени живота и делото на Раковски: неговото семейство, годините на учение в Котел, Карлово и във великата гръцка гимназия Куручешме, Цариград. Специално място е отделено на пребиваването му в Марсилия, където възприема идеите на Джузепе Мацини и Джузепе Гарибалди. В изложбата е поставен акцент и на Първата българска легия и на най-важната институция в Легията учреденото от Раковски „Върховно началство“, което играе ролята на щаб на легията, но и на привременно правителство. Със снимки са представени най-видните участници в Първата легия и неговите идейни последователи Панайот Хитов, Любен Каравелов, Васил Левски. Специално място е отделено на научната, книжовна, публицистична и езиковедска дейност на Раковски като са показани първите издания на неговите книги /отпечатани в Белград, Нови Сад, Одеса/, както и броеве от издаваните от него в.”Дунавски лебед”, „Бъдущност”, „Бранител” и сп.”Българска старина”. Проследена е сагата около връщането на костите на великия революционер в България, и в родния му град Котел. Представена е и пластичната антропологична реконструкция на неговия лик, създадена от професор Йордан Йорданов /Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН /собственост на Исторически музей - Котел/.

Изложбата беше официално открита от кмета на Община Сливен Стефан Радев, който е и член на Инициативния комитет за националните чествания на Раковски. Гости на откриването бяха: Димитър Митев – председател на Общински съвет-Сливен, Пепа Чиликова - заместник кмет на община Сливен, доц.Калина Иванова - директор на РБ „П. Р. Славейков” - Велико Търново, д-р Иван Александров – заместник директор на РБ „П. Р. Славейков” - Велико Търново, Марина Иванова – гл.експерт в Отдел „Архиви” на НБ ”Св.св.Кирил и Методий” - София, Димитър Бечев – директор на РБ ”Г.С.Раковски” – Ямбол, членове на Обществения съвет към регионалната библиотека, общински съветници, директори на училища и културни институти, граждани. Сред първите посетители на изложбата бяха и осмокласници от ППМГ „Добри Чинтулов”, а техни по-големи съученици, облечени в четнически униформи, посрещаха гостите и подаряваха на всеки от тях картичка с лика на Раковски и неговото верую. В по-късните часове изложбата посетиха и ученици от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”.

Документалната изложба „Аз съм бил винаги българин...” може да бъде посетена до 24 април 2021г., всеки делничен ден от 9:00ч. до 17:00ч., при спазване на всички мерки свързани с епидемиологичната обстановка, информират от библиотеката.

Източник: Радио Сливен Нет

Още снимки от новината

222

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Спортно училище "Димитър Рохов" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев